Quintarelli Bianco Secco 2006

Quintarelli Bianco Secco 2006

I min kolumn på Amarones, nämner jag kort den legendariske producenten Giuseppe Quintarelli, bara för att ursäkta avsaknaden av hans Amarone från vår provsmakning lineup.Det gör ju kostar uppemot 300 dollar per flaska, och eftersom dessa inte är flushest gånger för vår älskade institution, måste vi avstå ibland en skatt i vår strävan efter excellens vin. Jag tror att vi alla vet den här känslan.

Hoppa över den Quintarelli Amarone innebär inte att avstå från Quintarelli dock. Utbudet av Quintarelli viner innehåller en som är gjord för att konsumeras unga, och som är tillgänglig för den relativt överkomligt pris på $ 40. Detta är Quintarelli Primofiore, och jag hade tur nog att ha en flaska av 2001 års årgång på sidan för middag härom kvällen.
Det var inte en finare middag, men det var mycket bra – köttfärslimpa, Cornbread och brysselkål – och det var perfekt med Primofiore, som är ett av de viner du vill behålla gulping.Detta är inte ett djupt rött vin, men det var friskt och levande, med stor lila och blommig arom och en viss grön herbaciousness som förmodligen inte skulle klara sig utan anmärkning i Kalifornien, men som jag älskar. Dessa dofter i kombination med körsbär smaker skapade lagom komplicerat att få mig att vilja att ständigt ompröva vinet.

Primofiore anses vara en vino de Tavola, vilket betyder att den inte överensstämmer med italienska normer för att använda någon av Veneto officiella namn på viner, som Valpolicella och Bardolino. Jag tror att det innehåller de vanliga Valpolicella druvorna – Corvina och corvinone, åtminstone, men möjligen någon Cabernet Franc, också, vilket skulle motsvara de växtbaserade smaker. Som jag förstår det, det gjorde från första-press juice. Det vill säga efter det fri sikt saft sugits bort för de högre prisklasserna viner, är det återstående druva saken försiktigt trycks in, vilket ger juice som kanske inte är lämpade för den bästa Quintarelli vinerna men är ganska bra på egen hand.

Men ärligt talat, druvorna, produktionsmetoder, tunnorna – inget som verkligen betyder något på ett vin som detta. Primofiore görs för att njutas, och om prislappen verkar högt på $ 40 eller mer, möter vinet så höga krav som du inte kan hjälpa vill tänka kritiskt på det. Medan jag spara för att Quintarelli Amarone, det är vad jag kommer att dricka.

Giuseppe Quintarelli på hans vingård i Negrar, Italien. Quintarelli’s Amarone är i åldern sju år i slovenska ek Botti. (Courtesy of winepictures.com)

 

FRAMSTÄLLNING Mycket låga skördeuttag ger ytterst koncentrerade druvor. Musten jäses i stora gamla ekliggare (botti), undergår malolaktisk jäsning däri samt en kort tids lagring.

KARAKTÄR Fantastisk doft som kombinerar både högklassig stram och något tillbakahållen mineralkaraktär, charmig rikt koncentrerad fruktighet och en attraktiv blommighet. Något fet textur som balanseras av frisk fruktsyra gör vinet både smakrikt och elegant samt uppvisar fruktighet av gula äpplen, persika och pinjenötter. Lång och mycket mineraligt komplex eftersmak.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Vinet passar till naturella och tillredda skaldjur, eleganta till relativt smakrika fiskrätter, gärna med syrliga och/eller gräddiga såser.

Leave a Reply